Opera og Ballet 2023

Planlagte forestillinger - flere kommer til senere.

Søndag den 16. april kl. 15.00

Opera: Madama Butterfly fra Bregenz Festival 2022 - 2:30 ex. pause.
Forbered dig på en overdådig visuel oplevelse! Den japanske geisha Cio-Cio-San, kaldet Butterfly, svælger i lykke, da den amerikanske søløjtnant Pinkerton gifter sig med hende. Det er et sammenstød mellem verdener og værdier, for mens Pinkerton føler sig fri trods ægteskabet indgået med Butterfly og tilbage i Amerika gifter sig med Kate, en amerikansk kvinde, venter Butterfly, der er fuld af kærlighed, håb og længsel, på hans tilbagevenden i tre lange år - sammen med deres barn. Da Pinkerton pludselig vender tilbage med sin amerikanske kone, træffer Cio-Cio-San en uundgåelig beslutning.
Giacomo Puccinis Madama Butterfly, en af de mest spillede operaer i dag, kommer til den overmåde smukke Søscene/Bregenz for første gang med dirigenten Enrique Mazzola og instruktøren Andreas Homoki. De subtile landskabsmalerier bringer japansk atmosfære til Bodensøen. Med: Celine Byrne som Butterfly, Edgaras Montvidas som Pinkerton, Claudia Huckle som Suzuki og Yngve Søberg som Sharless. Overrumplend

Giacomo Puccini (1858-1924)
Puccini familien var i mange generationer musikere, hovedsageligt inden for kirkemusik. Også Giacomo startede sin karriere som organist og komponist af kirkemusik, men blev efter at have set "Aida" i 1878 overbevist om, at det var operaer, han skulle skrive. Hans første to operaer blev ikke de store succeser, men med "Manon Lescaut" (1893) kom hans gennembrud som tidens store italienske operakomponist. Han havde her valgt et mere realistisk og naturalistisk miljø, hvor handlingen er om almindelige mennesker. Fulde af følelser, lidelser og voldsomme begivenheder. Meget italiensk med stor lidenskab.
Musikken er smægtende og med en lyrisk tone som noget helt specielt. Også i hans senere operaer er musikken et hav af raffinerede og pragtfulde orkesterklange og virtuose, underskønne sangstemmer. Han er komponisten bag de store operaer "Tosca", ”La Bohème”, "Madame Butterfly" og "Turandot" som alle viser Puccinis tiltrækning at tragiske selvopofrende kvindeskikkelser.

Om operaen
Puccini blev tryllebundet af David Belascos skuespil Madame Butterfly (baseret på en populær novelle af John Luther Long) da han så det i London i 1900. Han fik tekstforfatterne Luigi Illica og Giuseppe Giacosa, med hvem han også havde skabt La Boheme og Tosca, til at tilpasse det tragiske skuespil til opera. Selvom premieren på La Scala i Milano i 1904 var en fiasko, fik den efter en revision stor succes. Den er i dag en af Puccinis mest opførte operaer.
Madame Butterfly foregår i Japan og Puccini bruger flere autentiske japanske melodier, bl.a. den japanske nationalsang Kimigayo og den populære militærsang Miyasan. Men også The Star-Spangled Banner (fra 1931 USA’s officielle nationalhymne) tager han med som motto for den mandlige hovedperson løjtnant Pinkerton.

Personer
Cio-Cio-San, kaldet Butterfly - sopran
Løjtnant B.F. Pinkerton - tenor
Konsul Sharpless - baryton
Goro - tenor
Suzuki, Butterflys tjenestepige - alt
Bonze - bas
Kate Pinkerton - mezzosopran
Fyrst Yamadori - tenor

Handlingen
1. akt: Den unge, amerikanske løjtnant Pinkerton, hvis skib ligger ankret op i Nagasakis havn, har anskaffet et landsted, hvor han venter geishaen Cio-Cio-San, kaldet Butterfly, som han vil indgå ægteskab med. Den amerikanske konsul Sharpless forsøger at advare Pinkerton mod at lege med Butterflys følelser, men Pinkerton agter ikke at tage ægteskabet alvorligt. Cio-Cio-San kommer med sin familie og bliver viet til Pinkerton, men brylluppet afbrydes af Butterflys onkel, der er buddhistisk præst. Han forbander hende, fordi hun har afsvoret sine fædres tro, og hendes familie flygter rædselsslagne, mens Pinkerton trøster hende med glødende kærlighedserklæringer.

2. akt: I tre år har Butterfly ventet sammen med sin tjenestepige Suzuki og sin lille søn på, at Pinkerton skal vende tilbage. Konsul Sharpless opsøger hende for at høre hende klart, at Pinkerton aldrig vil vende tilbage til hende, men da kanonerne i havnene tilkendegiver, at et skib er løbet ind i havnen, genkender hun til sin store glæde Pinkertons skib og begynder straks at gøre alt rede til at modtage sin elskede.

3. akt: Hele natten har Butterfly forgæves ventet på Pinkerton, og om morgenen sørger Suzuki for, at hun går til ro. Da kommer Pinkerton sammen med sin amerikanske hustru Kate og konsulen for at overtale Butterfly til at overlade ham deres fælles barn. Suzuki overbringer budskabet, og da sandheden endelig går op for Butterfly, tager hun afsked med sit barn og begår harakiri.
(Handlingsreferat fra Inger Sørensen: Gads operaleksikon)